Paradise Pride Cap - Zwart

Sale Price:€ 19,95 Original Price:€ 24,95
uitverkoop

Vier jij heel graag de vrijheid met ons mee om jezelf te kunnen zijn? Of schijnt global warming gewoonweg iets te vel in je gevoelige ogen?

Draag deze pet met ons paradijs plantje in de kleurrijke kleuren van de Pride vlag!

Aantal:
In winkelmand

Sinds haar ontstaan in 1996 heeft Pride zich ontwikkeld in Amsterdam tot een negendaagse festival en is uitgegroeid tot een van de beste en grootste vieringen in zijn soort, wereldwijd. Een maand lang verandert de stad in een regenboog van evenementen met dansfeesten, filmfestivals, sportevenementen, debat en cultuur, een Pride Walk met aansluitende Rainbow Park en in het slotweekend gaat letterlijk en figuurlijk het dak eraf met op meerdere locaties buitenpodia.

Het jaarlijkse hoogtepunt is natuurlijk de wereld beroemde en unieke Canal Parade bestaande uit een bonte stoet van 80 boten en honderduizenden enthousiaste en kleurijk uitgedoste bezoekers. Nergens op de wereld wordt Pride op zo’n schaal op het water gevierd als in Amsterdam. Het is een belevenis die elke LHBT’er een keer in zijn leven wil hebben meegemaakt. Na een tocht van 6 km en 2 uur lang te zijn toegejuicht hebben de meeste internationale LHBT activisten ook weer hoop en energie voor de emancipatie strijd in eigen land.

LGBTQIA+” is een term die vooral wordt gebruikt als symbool voor de rechtenbeweging die erachter schuilgaat, maar is ook een handig geheugensteuntje om geen (groepen) personen over het hoofd te zien wanneer je het hebt over seksuele en genderdiversiteit. Hieronder lichten we kort elk deeltje van de afkorting toe:

Lesbian: vrouwen die op vrouwen vallen
Gay: mannen die op mannen vallen
Bisexual: personen die op zowel mannen als vrouwen vallen
Trans: personen die transgender of transseksueel zijn 
Queer / Questioning: queer is een parapluterm voor iedereen die zich niet hetero en/of cisgender voelt, questioning slaat op personen die nog niet 100% zeker zijn van hun seksuele oriëntatie en/of gender
Intersex: personen die geboren zijn met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtskenmerken, hormonen of genen
Asexual: personen die weinig tot geen seksuele aantrekking voelen tot anderen
+: Alle andere seksuele oriëntaties, genders en geslachten die niet onder de andere letters vallen

Wat verbindt deze woorden met elkaar?

Op het eerste zicht is het moeilijk om de rode draad doorheen deze afkorting te herkennen: het gaat immers zowel over gender, geslacht als seksuele oriëntatie. Wat deze groepen mensen echter met elkaar in verband brengt, is het feit dat ze allemaal benadeeld worden door de zogenaamde ‘heteronormativiteit’ die onze samenleving sterk beheerst. De heteronorm gaat ervan uit dat iedereen vanzelfsprekend hetero is tot het tegendeel bewezen is. Ze maakt bovendien enkel een onderscheid tussen mannen en vrouwen en koppelt deze aan sterke gendernormen, oftewel ‘regels’ over wat mannelijkheid of vrouwelijkheid is.