Over
Collectief Het Paradijs

Wij zijn een jong mimecollectief dat als klas hun krachten wist te bundelen en daarmee een nieuw geluid wil laten horen in het theaterlandschap. De groep, bestaande uit acht mannen en een vrouw, kende een vliegende start met hun afstudeervoorstelling PARADIJSVERTRAGING onder regie van Ko van den Bosch.

Collectief Het Paradijs kenmerkt zich door hun uiteenlopende spelerskwaliteiten; iedere acteur is een autonome toevoeging aan de filmisch beeldende voorstellingen met als overkoepelende kracht het lichaam. De hoge fysicaliteit en explosieve speelstijl geeft Collectief Het Paradijs een unieke handtekening.

Al in het eerste jaar van de Mime Opleiding van de Academie voor Theater en Dans ontdekte Collectief Het Paradijs dat hun individuele kwaliteiten elkaar op de vloer zo aanvulden tot een geheel dat we toen al besloten om die krachten te onderzoeken als collectief. Het Paradijs maakte zowel op de opleiding als daarbuiten performances. Zo werd Paradiso op zijn kop gezet toen wij als zwervers een elitair dansfeest infiltreerden, werden we een hitje op het 24H:OURS festival van de Academie voor Theater en Dans door onze naakte lichamen op mensen hun netvlies te branden en wisten we festival Valtifest op scherp te zetten met een hottentottententententoonstelling van onze enige vrouw.

Ondanks de vliegende start vinden wij een collectief helemaal niet zo romantisch en vanzelfsprekend: het is een enorme opgave om met 9 individuele artistieke visies,1 visie te vormen, om met 9 makers 1 stuk te maken en 1 dramaturgie te vinden… Maar toch lukt het elke keer en is er steeds opnieuw de wens om een volgend project met elkaar aan te gaan.

We hebben allemaal een enorme fascinatie voor theater, voor het lichaam, voor beelden die op je netvlies achterblijven, voor de impact van een goed theaterstuk en de mogelijkheid om via dit medium iets te weeg te brengen.

In deze fascinaties vonden wij theaterrot Ko van den Bosch, regisseur van Paradijsvertraging. Diep van binnen schuilt in ieder van ons een “punktheatermaker”, zo bleek al snel in onze samenwerking met Ko.  Onder zijn regie konden we echt los gaan.

Ieder 
idee, of het nu een tekst, een groepsimprovisatie, het decor of het laswerk betrof; we stortten ons er volledig in en voerden het geïnspireerd door Ko en zijn “Alex d’Electrique” zelf uit.

In onze ogen is het theater een ontmoetingsplek. Het is de plek voor de toekomst. De plek waar de virtuele wereld er even niet meer toe doet, de plek waar de werkelijke wereld en de verbeelde wereld samenkomen, het oude en het nieuwe, de toekomst en het verleden. Het is in onze ogen dan ook precies de plek die we steeds meer nodig hebben. Het ideale theater zal zich moeten uitbreiden naar een plek waar men naar toe komt om contact te maken, zich te amuseren, spelletjes te spelen, te dansen, zich te verhouden tot kunst, te discussiëren en misschien, heel misschien, om als een rijker mens het theater te verlaten.

Collectief Het Paradijs wil graag een bijdrage leveren aan die plek voor de toekomst 

Sluit Menu
×
×

Winkelmand