Het Paradijs wint
André Veltkamp beurs!

11 september 2018

Op dinsdag 11 september wordt de André Veltkamp Beurs toegekend aan de Lichting 2018 van de Mime Opleiding voor de ‘energieke gelukmakende’ voorstelling Paradijsvertraging. Direct na de prijsuitreiking speelt de winnende voorstelling Paradijsvertraging in de grote Theaterzaal van de Academie voor Theater en Dans.  

Met een speciale Double Bill HALf6 eren wij onze alumni. Op het programma staat naast de uitreiking van de André Veltkamp Beurs 2018 ook de bekendmaking van de Top Naeff Prijs 2018. Meer informatie over de volledige invulling van programma volgt binnenkort.

De André Veltkamp Beurs is bestemd voor een afstudeerproductie die vanwege een bijzondere signatuur, eigenheid, gedrevenheid en oorspronkelijkheid een tweede leven verdient. Paradijsvertraging verdient een herneming om door een nieuw publiek en het professionele circuit gezien te worden en op tournee te gaan. De André Veltkamp Beurs wordt uitgereikt door Charlotte Lap, theatermaker en weduwe van André.

Locatie en tijd
17:30 aanvang HALf6 in de hal van de academie
19:15 aanvang Paradijsvertraging in de grote Theaterzaal, reserveren via atd.ahk.nl/agenda

De jury over Paradijsvertraging
De jury prijst de vitaliteit, diversiteit, kwetsbaarheid en ook kracht van dit collectief. Veelzijdigheid is een understatement voor deze groep performers in optima forma. De Mime Lichting 2018 heeft een ‘koppige mentaliteit, ruggengraat, en een nijdige anarchie’. Want de acht mannen en een vrouw zoeken naar bescherming, maar zijn ook de Paradijsverbouwers in een bunker op Spitsbergen. Paradijsvertraging, in de regie van Ko van den Bosch, werkt als een ijzersterk oerschreeuwritueel als klankkast tegen de huidige tijd. De jury verliet ‘gelukkig’ de zaal en gaat het graag opnieuw zien.

Over de André Veltkamp Beurs
De beurs is genoemd naar André Veltkamp, directeur van 1997 tot 2010 van de Theaterschool (sinds september 2016 Academie voor Theater en Dans). De André Veltkamp Beurs is bestemd voor een afstudeerproductie die uitblinkt door betrokkenheid bij de samenleving van vandaag. De beurs is voor eindvoorstellingen die een leven verdienen na de Academie. Er wordt gekeken naar het makerschap, eigenheid, gedrevenheid en oorspronkelijkheid. De winnaar ontvangt een bedrag van € 1.000 en productionele ondersteuning op maat voor de herneming van de voorstelling. De jury van de André Veltkamp Prijs bestaat uit Charlotte Lap, Erik Lint, Laurens Runderkamp, Niko Bovenberg en Annebeth Vlietstra. De André Veltkamp Beurs wordt mede mogelijk gemaakt door het Pisuisse Prijs Fonds.

In 2015 ontving Liliane Brakema als eerste de beurs met de voorstelling De Wilde Eend, die vervolgens door de het Theater Festival werd geselecteerd. Ook de winnende voorstelling in 2016 Cock, Cock: Who’s there!!! van Samira Elagoz van de SNDO en De Louteringsberg van Marijn Graven in 2017 werden succesvol hernomen.

De Top Naeff Prijs en de André Veltkamp Beurs worden beheerd door ‘Stichting Fondsen de Theaterschool’.

bron: https://www.atd.ahk.nl/half6/11-september-2018-andre-veltkamp-beurs-top-naeff-prijs/

Sluit Menu